Op 15 februari 1945 is een P51 neergestort ten hoogte van de Koningsoorddijk in de Konings polder Het toestel is geborgen en de piloot heeft de crash overleeft.

De piloot is gesprongen nabij zuid beverland. Zijn toestel lekte koel vloeistof hij kon het toestel niet in de lucht houden.

Hij was opgestegen vanuit oost Wretham GB Het doel was Bohlen oil .Hij was een escort voor bommenwerpers.

Oscar R.Mariano was de piloot

359th Fighter Group, 1943-1945

15 februari 1945 ·Op de 15de Februari verzorgde wij een volledige begeleiding tot op het doel voor de 2nd Force, 1st Air Division die doelen gingen bombarderen op Bohlen net onder Leipzich, waarbij wij werden geleid werd door Colonel Randolph.

Het zicht boven het doel werd gehinderd door dichte bewolking, en Pathfinders markeerde de doelen.

Toen we terug keerde naar de bases begon Lt Maiorano’s vliegtuig te roken boven Zuid Beveland. Hij ging direct richting vasteland en sprong uit het vliegtuig op een 5000 voet (1700m).

Het laatste wat er van hem gezien werd was dat hij aan zijn parachute verdween in de mist die er hing.

Dit is een weergave uit de Februari 1945 368th Fighter squadron history.Na zijn sprong uit zijn vliegtuig keerde hij 3 dagen later terug op de bases in East Wretham op 18 Februari. Hij gaf het volgende weer in een rapport van Lt Burgess.

“Ik wist niet precies te vertellen wat mijn exacte positie was toe ik uit mijn vliegtuig sprong omdat het mistig was. Mijn Parachute opende goed en ik ben geland op de grond voordat ik het zag. Ik ben geland op de rand van het schiereiland wat leidt naar Schouwen Duivenland ( Groot vraagteken hier, welk schiereiland?) Het was slechts rond de 3 km breed op dit punt en ik was erg gelukkig dat ik niet in het water ben geland. (Febr temp rond 2c gemiddeld)

Ik liep naar een weg en het duurde niet lang voordat een oude man langskwam. Toen ik hem aansprak hoorde van hem dat ik op geallieerd gebied was, hoewel de Duitsers maar een drietal kilometer verderop zaten. Deze oudere Hollander zei dat hij het Britse leger zou waarschuwen over mijn aanwezigheid wat hij direct deed, en zij stuurde mensen om mij op te pikken.

Zij brachten mij naar het stadje Steenbergen waar ik die nacht verbleef.

De volgende dag werd ik naar Brussel gestuurd, waar ik snel in staat was een transportvliegtuig te vinden die me terug bracht naar Engeland.In een ironische speling van het lot kreeg, de Mustang van Lt Maiorano de volgende dag op 19 februari 1945, opnieuw een koelvloeistoflek. Hij moest zijn vliegtuig twaalf mijl ten noorden van Trier opnieuw verlaten per parachute en werd gevangengenomen door de Duitsers.L-R: Capt. George A. Doersch, Lt. Jack McCoskey, Lt. Anthony D. Maiorano, and Lt. John T. Marron. Photo courtesy of Pop Doersch. Archived by Char Baldridge, Historian, 359th Fighter Group Association. Posted by Janet Fogg.


Op 22 februari 1944  Op een akker langs de stelleweg is een focke-wulf 190 a 7 neergekomen in een buiklanding de duitse piloot mankeerde niets en is door zijn mede strijders mee genomen .Het gaat hier om Huppertz Het vliegtuig is geborgen.milnr B65177/2

This silent compilation of German gun camera footage, shot in June of 1944, shows fighter aircraft including the Fw-190, Bf-110s attacking American B-24 Liberators and Boeing B-18s. At 4:50, footage is seen of a dogfight between a P-51 Mustang and an Fw-190.

Aces Of The Luftwaffe Herbert Huppertz
HTML bestand – 69,2 KB 1097 downloads

Op een akker links van aan de stoofdijk ter hoogte van de afslag Schenkeldijk is een spitfire 4 neer gestort  op 13 juni 1943 :Naam van de piloot flight Lieutenant J.E.Hall hij werd krijgsgevangen gemaakt.

 

Hij was wingman van een missie naar Vlissingen. Hij werd neergeschoten door een Focke Wulf 190. Hij maakte deel uit van het 222 Sq. en was opgestegen vanuit de RAF-basis Hornchurch. Zijn militair registratienummer is 60539.

Halverwegen de postbaan is een Halifax 3 gecrashed op 28 april 1944. de bemanning van de halifax bestond uit 7 man. een piloot een co-piloot,navigator,bom richter,navigator/boordschutter en dan nog 2 boord schutters. Alle bemannings leden zijn omgekomen .

De namen van de bemannings leden.

R.Earnshaw  piloot.

J.Riordan bomrichter.

R.Samshow navigator 22 jaar oud.

W. Madon radiotelegraaf . 22 jaar oud .

W. Pullen- staart schutter . hij was 24 jaar .

J.H.Murphy - koepel schutter  20 jaar jong..

Ze waren om onduidelijke reden maar met 6 man crew vertrokken waar normaal 7 man bemanning mee vloog.

5 november 1943 in de vlucht haven aan dintelsas neer geschoten door artelerie vuur een P 47 

 piloot : J.Hauer : overleden na de crash.

Zijn lichaam is 2 dagen later aangespoeld aan de dijk langs het volkerak.

Er zijn boven het volkerak meerdere vliegtuigen neer gehaald door het afweer geschut van de bezetters deze zijn niet gemeld en dus onbekend .

Parallel aan de sas dijk Heeft een Glider een buik landing gemaakt .Dit gebeurde op 17 september 1944. De bemanning is voor de crash gesprongen . 

Pander EG, een anderhalf dekker, ontworpen door de heren Slot en Lefebure. Gebouwd door H.Pander en Zonen NV te Den Haag. De crash bij Dinteloord

  • Fotoafdrukken Koninklijke Marine
  • Object nummer 2158_029896
  • Beschrijving Pander EG, een anderhalf dekker, ontworpen door de heren Slot en Lefebure. Gebouwd door H.Pander en Zonen NV te Den Haag. De crash bij Dinteloord
  • Datering van 1932-12-25
  • Specifieke kenmerken PH-AFN
  • Vervaardiger Onbekend
  • Copyright NIMH

B 24 is gecrashed op 22 februari 1944 op de huidige gorzen aan het volkerak piloot Ingram.

werk nummer 41-28615

op 1 januari 1945 stort een Messerschmid BF109 neer nabij de eerste kruisweg.

De piloot met de toepasselijke naam Braband werd neer gehaald door geallieerd vuur . Braband verliet het vliegtuig tijdig met een parachute. Hij werd krijg gevangen gemaakt .

Zijn doelwit was Deurne bij Antwerpen . Hij was opgestegen in Dortmunt.

Mil regnr 68417/640

 

Tijdens de oorlog werden de lichamen van omgekomen piloten vaak tijdelijk begraven. hieronder een rapport over in Dinteloord begraven piloten die in gemeente Fijnaart met een glider zijn neergestort.

 

Guy Gibson stortte in Steenbergen neer. Deze populaire Britse piloot heeft in Steenbergen samen met Jim Warwick.

Hij was een van de grootste Britse helden van de Tweede Wereldoorlog: Guy Gibson, alias 'Dambuster'. Zijn vliegtuig stortte neer in september 1944 bij Steenbergen en hij kwam om. De oorzaak van de crash was altijd een raadsel. Na de publicatie van nieuwe documenten blijkt dat er een beschamende blunder is gemaakt. Hij is door zijn eigen collega's uit de lucht geschoten. Gibson was al tijdens de oorlog een legendarische piloot, vanwege zijn aanval op Duitse stuwdammen en elektriciteitscentrales. Daarvoor kregen hij en zijn mannen de bijnaam 'Dambusters' en commandant Gibson kreeg toen al de hoogste onderscheiding, het Victoria Cross (VC). Samen met zijn navigator Jim Warwick vlogen ze in de KB627. De Mosquito was onderdeel van een luchtvloot die kort na het begin van operatie Market Garden in Oost-Brabant een grote luchtaanval in Duitsland uitvoerde. Met honderden bommenwerpers werden op 19 september enkele steden, zoals Mönchengladbach, gebombardeerd. Op de terugweg ging het mis voor Gibson en zijn navigator Warwick.
Ergens in de buurt van de vliegbasis Gilze-Rijen (toen nog door de Duitsers bezet) krijgt een ander vliegtuig ze in het vizier. Uit recent onderzoek komt naar voren dat het een Britse Lancaster was. Ondanks de heldere nacht vergist de boordschutter zich. Hij denkt dat het een Duitse Junkers-88 is en vuurt 600 kogels af. De Mosquito wordt getroffen.
Doorzeefd vliegt Gibson nog even door maar hevig brandend crasht hij in de polder bij Steenbergen. De Duitsers vinden in het wrak bijna geen stoffelijke resten, behalve twee handen. Ze vermoeden dat er een bemanningslid is ontsnapt, misschien wel met de parachute. Maar dan worden de resten gevonden van een derde hand en dan is het duidelijk: Gibson en Warwick hebben het beide niet overleefd.

Hieronder het plaquette ter nagedachtenis aan Guy Gibson. Te zien in het Imperial war museum.

De graven van Gibson en Warwick in Steenbergen.